Šoju, ili prirodni sos od soje, je glavni proizvod sa Dalekog istoka i glavni je sastojak u pripremanju zdrave hrane. Upotrebljava se kao začin za supe, rezance, pržena , kuvana i ostala jela. Njegov blag ukus ide dobro uz slatke, kisele i oštre ukuse.
Vrsta i upoterba:
Soju sos se pravi od soje, pšenice, morske soli i vode. Oni se ostave da fermentizuju i da “stare” u kacama od kedrovine. Komercijalni sosevi od soje sadrže manje kvalitetne sastojke i veštački su dovedeni do “starenja”. Soju sos se obično dodaje prilikom kuvanja a ne naknadno za stolom. Soju sos – se koristi kao osnova za supe, za prelive i za marinate, za salate i brze turšije ili za pravljenje umaka i za tempuru. Takođe se koristi i kao jedan od sastojaka u šio- kombu i ostalim začinima. Tamari je tečnost koja se prilikom pravljenja misoa podiže iznad njega odliva, a prodaje se kao tamari bez pšenice. Njega treba umereno koristiti, dok se šoju može upotrebljavati svakodnevno.
Pozitivna dejstva:
Soju pomaže pri varenju žitarica i povrća. Bogat je proteinima, mineralima i B vitaminima. Koristi se za pravljenje domaćih lekova kao što je šoju-banča, čaj koji jača krvnu sliku, otklanja umor i neutrališe preteranu kiselost.
U šolju za čaj staviti 1 kafenu kašičicu šoju sosa, dosipati vruć čaj od peteljki banča, promešati i piti dok je vruć.Šoju se koristi i u kozmetičke svrhe.
Нема коментара:
Постави коментар