понедељак, 15. децембар 2014.

ŠITAKE PEČURKE



Šitake pečurke su kulinarski i medicinski proizvod na istoku, mada se danas gaje i u SAD i širom sveta.

Vrste i upotreba:
Šitake pečurke se mogu naći sveže i sušene. Donko je najjača vrsta. Šitake pečurke su vrlo ukusno spremljene na nišame način kao prilog jelu ili kao jedan od sastojaka kombu čorbe ili čiste supe. Dodaju se miso supi i raznim žitaricama, mahunarkama, morskim algama i jelima od povrća. Mai-take, je jedna istočnjačka pečurka koja je mesnatija od šitakija.

Pozitivna dejstva:
Šitake pečurke su bogate proteinima, mineralima i kompeksom B vitamina. Čaj od šitaki pečurke se koristi za snizavanje telesne temperature i za rastvaranje masti zivotinjskog porekla. Naročito je dobar za čišćenje jetre.
Takođe je  odličan za opuštanje. Medicinska istraživanja pokazuju da šitake pečurke imaju anti-kancerogeno dejstvo.

Recepti za šitaki pečurke sa kombu algom i sušenim dajkonom: već potopljene 3-4 šitake pečurke, bez drški i iseckane na 4 dela kao krst. Staviti preko toga polovinu šolje sušenog dajkona takođe potopljenog i iseckanog.
Oprati, potopiti, pa sitno iseckati 2 parčeta kombu alge i staviti ih u sud sa 1/2 šolje sušenog dajkona takođe potopljenog i iseckanog. Dodati vodu u kojoj je sve to stajalo, ali tako da jedva prekrije i pustiti da proključa. Pok-lopiti, smanjiti vatru i krčkati 40-50 min ili dok kombu alga ne omekša. Začiniti Šoju sosom po ukusu i krčkati dok tečnost ne ispari.

Нема коментара:

Постави коментар