понедељак, 15. децембар 2014.

Heljda SNAŽI, ZAGREVA, LEČI


Heljda je jestiva, medonosna i lekovita biljka. Njeno seme ima jači, orašast ukus i, zbog biohemijskog sastava i hranljivih vrednosti, vrlo je cenjeno u ljudskoj ishrani. Ono je okosnica istočnoevropske kuhinje, a kuva se slično pirinču. Mada nije žitarica, već plod biljke iz roda Fagopirum, heljda u sebi sadrži sve one dobre strane koje imaju integralne žitarice – mnogo vlakana i malo masnoća i kalorija. Ali u njoj ima i onoga što većini žitarica nedostaje. Heljda je bogata lizinom, esencijalnom aminokiselinom, koja uglavnom nije prisutna u cerealijama.
Heljda snaži i zagreva, pa bez nje ruski hokejaši ne kreću na gostovanja. Pošto obezbeđuje kompletniji oblik belančevina nego druge žitarice, ona doprinosi stvaranju jake konstitucije, a ima mnoga lekovita svojstva.
Dobro je poznato da heljda snižava povišen krvni pritisak. Isto tako, smatra se da leči zatvor prouzrokovan suviče proširenim stanjem creva. Heljda pomaže da se creva skupe, odnosno povrate svoju normalnu veličinu.
Korisna je i u lečenju tuberkuloze. Sirovo heljdino brašno može da pomogne u izbacivanju glista. Brašno se jednostavno pomeša s vodom i ta smesa se pojede.
Zeljasta stabiljka heljde bogata je glikozidom rutinom koji se u medicinskoj terapiji koristi za sprečavanje krvarenja i povećavanje otpornosti kapilara kod visokog krvnog pritiska.Rutin takođe štiti o0d uticaja zračenja X-zraka i drugih izloženosti zračenju.
Dijabetičari, pažnja: postoje izvesni dokazi da heljda može da održi nivo glukoze u granicama normale bolje nego drugi ugljeni hidrati. Pre izvesnog vremena, italijanski naučnici su ispitivali delovanje heljde na metabolizam šećera. Kod studenata koji su dobijali hranu s visokim sadržajem heljde pokazala se poboljšana tolerancija na glukozu, što znači da su njihovi organizmi bili sposobni da bolje iskoriste šećer unet putem ishrane.
Kao i neka druga zrna (smeđi pirinač zbog važnog silicijuma, a proso zbog kalcijuma i magnezijuma u obliku kojeg i telo lako može da usvoji), heljda je, zahvaljujući bogatstvu u magnezijumu i manganu, dobra za zdravlje i izgrdnju kostiju.
Heljda nema nikakvih sličnosti sa pšenicom – ne sadrži gluten, tako da je dobra zamena za osobe koje imaju neku alergiju na pšenicu.
Heljda se u prodaji može naći u različitim oblicima. Seme sa ljuskom koristi se za naklijavanje. Natapa se 15 sati i ostavi da klija oko četiri dana. Ukoliko se želi klica sa lišćem, neka klija 10 ili više dana.Pahuljice se upotrebljavaju za pripremu granole i deserata.
Prepržena prekrupa, ruska kaša ili griz kuvaju se u vodi ili proceđenoj čorbi. Poslužuju se sa povrćem, kao zamena za pirinač u rižotu, ili za jela pečena u rerni, supe, pržene knedle ili deserte. Od brašna se spremaju palačinke ili blini – rusko nacionalno jelo.


Iz narodne medicine
  • cvet od heljde: lek protiv kašlja,
  • čaj od lista i cveta: za aterosklerozu i hipertenziju,
  • svež list: direktna obloga na ranu ili posekotinu, jer ima baktericidno dejstvo,
  • fino heljdino brašno: bebi-puder, jer štiti od infekcije i neguje kožu,
  • kaša od heljde: lek protiv bolesti želuca i creva, dijabetesa, malokrvnosti, gojaznosti i nervnog sistema.

Saveti Vase Pelagića
Protivu svakovrsnih nereda i bolovaeluca i creva, protivu svakog proliva, smrada iz usta, glista i kožnih krasta i otoka. Protiv svih tih slabosti i bolesti, treba jesti do milje volje kašu – bungur od heljde. U tu svrhu heljda se prekrupi. Uvek mora biti čista i taze. Ona se vari u vodi sve dotle dok se dobro ne razvari, dok ne bude uvarena do potonjeg dolivanja vode, tako da u njoj kašika može stajati. Taj bungur se može jesti do site volje kad god se oseća potreba za jelom. Ta hrana je i hranljiva i lekovita.


Heljda u tanjiru

Osnovni recept za kašu od heljde
  • Šolja heljde, dve šolje ključale vode, prsohvat soli

Oljušteno zrno heljde stavi se u suvi tiganj i prži četiri – pet minuta. Zatim se prebaci u lonac, nalije vodom i posoli. Kuva se dok ne provri, poklopi se i dalje kuva na srednjoj vatri oko 30 min., ili voda dok ne ispari. ako želite kašu za doručak, dodajte četiri pet – šolja ključale vode kao što je objašnjeno gore.


Kaša od krupne prekrupe
  • Šolja heljde, šolja i tri četvrtine (350 ml )vode

Prelite heljdu vrelom vodom, ocedite je i osušite, pa je sameljite na krupno. Kuvajte ovu prekrupu u vodi na niskoj vatri oko 25 minuta.



Sarma
  • 300 g heljde, 1,2 litra vode, nekoliko listova kelja ili kupusa, malo belog bibera, malo soli i „Bio načina“
Opranu heljdu staviti u lonac sa vrelom vodom i kuvati jedan minut na jakoj temperaturi. Zatim lonac poklopiti i kuvati 20 min. na smanjenoj temperaturi. Heljdu procediti, ali vodu sačuvati. Heljdu dobro začiniti i pobiberiti. Listove kelja ili kupusa malo probariti u posoljenoj vodi, puniti heljdom i praviti sarmice u vatrostalnu posudu u jednom redu.U ostatak vode, od kuvanja heljde, dodati malo soli i naliti sarmice. Na tiganju ugrejati malo ulja i dodati malo aleve paprike, pa time preliti sarmice. Peći u rerni desetak minuta

Нема коментара:

Постави коментар