понедељак, 15. децембар 2014.

Pirinač – planetarna hrana



Č U V A  Z D R A V LJ E  –  D A J E   E N E R G I J U
Nema mesta na našoj planeti gde se pirinač, u većoj ili manjoj meri, ne koristi u ishrani. Pirinač ili oriz je jednogodišnja biljka. Poreklom je iz tropske Azije i čoveku je poznat više od 5.000 godina. Ima više vrsta pirinča, ali sve zahtevaju vlažno zemljište i toplotu. Za vreme cvetanja temperatura mora iznositi 30-35 stepeni C.
Mnogim narodima Azije, u Kini, Japanu, Indiji, Burmi…pirinač je glavna hrana. Od njega se proizvode i alkoholna pića. Pirinčano brašno se, osim u ishrani, koristi i u kozmetici a pirinčana voda i kaše služe kao lek.
U našoj kuhinji, pirinač nije u tako velikoj upotrebi. Ipak, može se uporediti sa potrošnjom krompira ili pasulja. Inače, pirinač je izuzetno vredna i zdrava hrana, koja i u malim količinama zasićuje. Dijetetičari ističu da da 50 grama pirinča u obroku daje istu zasićenost kao 200 grama hleba. Pirinač je bogat magnezijumom, fosforom, gvožđem, kalcijumom, kalijumom, sumporom, kao i vitaminima B-kompleksa.
Velika je greška što dobar deo čovečanstva pirinač i druge žitarice koristi u rafinisanom stanju i tako se odriče dragocenih hranljivih materija i kod nas se, nažalost, više koristi rafinisani pirinač, mada je integralni daleko hranljiviji i zdraviji. U makrobiotici se, se osim za „normalnu“ ishranu, pirinač koristi kao preventiva i lek.U 100 grama integralnog pirinča ima 13,1 grama vode; 2,2 grama masti; 75,4 grama ugljenih hidrata; 0,67 grama sirovih vlakana; 1,2grama mineralnih materija; 0,41mg vitamina B1 i 5,2 mg nikotinamida..
Glavne osobine pirinča su laka svarljivost, bogatstvo skrobom i siromaštvo belančevinama i mastima. Zbog toga je pirinač pogodna hrana za bolesnike i rekonvalescente, kao i za osobe sa osetljivim organima za varenje koji boluju od gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu ili imaju višak ili manjak želudačne kiseline. Zbog bogatstva ugljenim hidratima, mineralima, a naročiti vitaminima B-kompleksa, pirinač je blagodet za dobro funkcionisanje nervnog sistema. Dobar je i za pojedine vrste dijeta, kako zbog svog sastava, tako i zbog toga što dugo pruža jak osećaj sitosti i daruje neiscrpnu energiju i zdravlje.
Sve korisne osobine pirinča, naročito integralnog, preporučuju ga za svakodnevnu upotrebu u ishrani, jer se na taj način istovremeno čuva i zdravlje i moć rasuđivanja.


Krem od integralnog pirinča-kaju
Ravnomerno propržiti integralni pirinač na suvom tiganju, dok sva zrna ne dobiju ravnomernu žućkastu boju. Na jedan deo pirinča dodati 3-6 delova vode i minimalnu količinu morske soli i kuvati u ekspres-loncu najmanje dva sata. Iscediti pulpu iz retke pirinčane kaše, kroz pamučnu tkaninu, dezinfikovanu u ključaloj vodi. Taj krem se jede  sa malo začina.Koristi se u slučajevima kada obolelog, koji je oslabio, trba hraniti i povećati njegovu energiju,. Ili, ako mu je probavni sistem oštećen.
(Mičio Kuši)  
Flaster (obloga) od integralnog pirinča
Koristi se kod oteklina od čira i pomaže u otlanjanju temperature oko inficiranog mesta. Izdrobite rukom 70 % kuvanog integralnog pirinča i 30 % presnog lisnatog povrća, kao i nekoliko listova sirove nori alge. Ovu pastu stavite na otečeno mesto. Kad flaster počne da peče, skinite ga, jer to znači da više nije efikasan. Zatim isprati toplom vodom da bi se lakše otklonila pasta.

Za obolele od raka
Za obolele od raka, u makrobiotici, integralni pirinač jedna je od najosnovnijih namirnica. Osnovni recept je bareni pirinač, koji se pravi na sledeći način: oprati šolju integralnog pirinča, pa staviti u težak lonac ili šerpu. Dodati dve šolje vode i prsohvat morske soli. Staviti poklopac i ostaviti da proključa, pa smanjiti temperaturu i ostaviti da se krčka na tihoj vatri oko jedan sat ili dok se sva voda ne ukuva. Još je bolje i posebno se preporučuje kuvanje u ekspres-loncu. Ako bolesnik ima problema sa gutanjem, onda se pirinač može skuvati i kao krem. U tom slučaju se na šolju pirinča stavi 5 šolja vode. Ili se od kuvanog i prohlađenog pirinča, kroz gazu, iscedi pirinčana pulpa, koja je naročito blagotvorna za one koji imaju poteškoća sa gutanjem. Može da se sipa i 10 šolja vode na šolju integralnog pirinča.


J E L A  S A  P I R N Č E M
Makrobiotička čorba
U litar vode, tri minuta bariti dve šitake pečurke i jedan komad kombu alge od 6 cm. Izvaditi ih, iseckati na komadiće, vratiti u vodu, dodati pola šolje integralnog pirinča i ostaviti da provri. Smanjiti temperaturu i kuvati 30-40 min. Dodati četvrt šolje iseckanog celera i kuvati još 5-6 min. Začiniti tamari sosom ili morskom solju i garnirati mladim lukom.


Trobojni pilav
Skuvati u slanoj vodi 2,5 šolje pirinča, ali paziti da se ne raskuva. Staviti ga u cediljku, preliti hladnom vodom, ocediti, pa podeliti u 3 činije. Prvi deo preliti vrelim uljem, jer će on ostati beo, drugi deo preliti paradajz-sosom i promešati. Treći deo preliti zelenim filom, koji se pravi na sledeći način: na ulju propržiti sitno seckani crni luk i praziluk, pa u njega dodati mirođiju, biber i kašiku suvog grožđa. Ako je fil redak, dodati kašiku griza. Sve tri boje pirinča ohladiti, kad se stvrdnu prevrnuti ih iz činija na tanjire, da ostanu lepo oblikovani, pa ukrasiti maslinama.

Pirinač sa koprivama
Obariti 250 g pirinča u kojoj je dodat „Bio način“. Mlado lišće koprive oprati i sa iseckanom glavicom crnog luka probariti kratko u malo vode. Ovako barene  koprive malo isitniti pa sve pomešati sa brenim pirinčem. Dosoliti po ukusu i dodati iseckano peršunovo lišće. Osim sa koprivama, može se praviti sa zeljem, blitvom, listovima vinove loze…

Predjelo ili salata
U litar i po slane vode kuvati 500 g pirinča oko 15 min. Kad je kuvan, procediti i brzo isprati hladnom vodom da se ne bi lepio. Sa ovim pirinčem može se kombinovati povrće po želji: luk, paradajz, krastavac, paprika, marinirane pečurke, masline..Sve te varijante, prelivene maslinovim uljem i peršunom, daće odlično predjelo ili salatu.

Нема коментара:

Постави коментар