Izdvojili smo za nekoliko makrobiotičkih recepata za Vas. Kada Vam bude potrebno više kolača odjednom, napravite veću smesu osnovnog biskvita i dodajte jedan ili više raznih dodataka (lešnici, bademi, orasi, kokos, rogač, mak…), mirisa, začina, čime će svaki biskvit biti za nijansu drugačiji.
Osnovni biskvit bez jaja
- 2 šoljice zobenih pahuljica
- 1 šoljica integralnog brašna
- 1 šoljica brašna 850
- 2 šoljice sveže soje ili šoljica suve ( umesto soje mogu se dodati pšenične klice)
- 2 šolje ribanih jabuka
- 1/2 šoljice ulja
- 1 šoljica potopljenih grožđica
- prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 1 šoljica slada ili meda
- 1/2 šoljice jabukovog sirupa ili 3 šoljice jabukovog soka bez šećera i kašičica cimeta
- nekoliko kapi stevije (za slađi ukus)
- vode ili mleka po potrebi da se dobije željena gustina.
Izmešati najpre sve suve sastojke, dodati soju, grožđice, ulje, ribane jabuke i izmešati.
Slad ili med rastopiti u jabukovom soku i vodi i od potopljenih grožđica (koje smo prethodno oprali, a onda posuli prstohvatom soli 1h), dodati malo stevije i ako je potrebno još malo tople vode da se slad rastopi. Ovu slatku tečnost dodamo prethodnoj smesi i lagano mešamo. Gustina mora biti takva da se može liti ali se kašikom poravnava u namazanoj i posutoj tepsiji.
Debljina je 1 do 2 prsta, zavisi od toga kakav kolač ćemo praviti od ovog biskvita.
Peče se 30 do 45 minuta na temperaturi od 200°C.
Slad ili med rastopiti u jabukovom soku i vodi i od potopljenih grožđica (koje smo prethodno oprali, a onda posuli prstohvatom soli 1h), dodati malo stevije i ako je potrebno još malo tople vode da se slad rastopi. Ovu slatku tečnost dodamo prethodnoj smesi i lagano mešamo. Gustina mora biti takva da se može liti ali se kašikom poravnava u namazanoj i posutoj tepsiji.
Debljina je 1 do 2 prsta, zavisi od toga kakav kolač ćemo praviti od ovog biskvita.
Peče se 30 do 45 minuta na temperaturi od 200°C.
Biskvit od kukuruznog brašna
- 2 šoljice prosejanog integralnog kukuruznog brašna
- 1 šoljica zobenih pahuljica
- 1 šoljica brašna 850
- 1/2 šoljice ulja
- 2 šoljice mleka (pirinčanog ili zobenog)
- 1 šoljica frupi jabukovog sirupa
- malo soli
- malo vanile
- 1 prašak za pecivo
- 10 kapi stevije.
Postupak je uvek isti: Izmešati suve sastojke posebno, tečne posebno i onda lagano pomešati tečne sa suvim. Može se peći u kalupu za tortu pa onda prerezati po debljini i namazati sa nekim kremom.
I u ovaj biskvit se može dodati malo soje.
I u ovaj biskvit se može dodati malo soje.
Biskvit sa bademima
- 1 šoljica zobenih pahuljica
- 1 šoljica integralnog brašna
- 1 šoljica brašna 850
- 2 šoljice seckanih badema
- 2 šoljice ribanih jabuka
- 1/2 šoljice ulja
- 1 šoljica potopljnih grožđica
- prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 1 šoljica slada ili meda
- 1/2 šoljice jabukovog sirupa ili 3 šoljice jabukovog soka bez šećera
- korica limuna
- nekoliko kapi stevije ( za slađi ukus)
- vode ili mleka po potrebi da se dobije željena gustina.
Izmešati suve sastojke posebno, tečne posebno i onda lagano pomešati tečne i suve. Slad ili med rastopiti u jabukovom soku i vodi od potapanja grožđica (koje smo prethodno oprali, a onda posuli prstohvatom soli 1 sat), dodati malo stevije i ako je potrebno još malo tople vode da se slad rastopi. Ovu slatku tečnost dodamo suvim sastojcima i lagano mešamo. Gustina mora biti takva da se može liti ali se kašikom poravnava u namazanoj i posutoj tepsiji.
Debljina je 1 do 2 prsta, u zavisnosti kakav kolač ćemo praviti od ovog biskvita.
Peče se 30 do 45 minuta na temperaturi od 200 °C.
Debljina je 1 do 2 prsta, u zavisnosti kakav kolač ćemo praviti od ovog biskvita.
Peče se 30 do 45 minuta na temperaturi od 200 °C.
Biskvit sa lešnicima
- 1 šoljica zobenih pahuljica
- 1 šoljica integralnog brašna
- 1 šoljica brašna 850
- 2 šoljice pšeničnih klica
- 1 šoljica mlevenih prženih lešnika
- 2 šoljice ribanih jabuka
- 1/2 šoljice ulja
- prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 1/2 šoljice slada ili meda
- 1/2 šoljice jabukovog sirupa ili 3 šoljice jabukovog soka bez šećera
- 1 kašičica cimeta
- nekoliko kapi stevije (za slađi ukus)
- vode ili mleka po potrebi da se dobije željena gustina.
Izmešati suve sastojke posebno, tečne posebno i onda lagano pomešati tečne i suve. Slad ili med rastopiti u jabukovom soku ili vodi. Dodati malo stevije i ako je potrebno još malo tople vode da se slad rastopi. Ovu slatku tečnost dodamo prvobitnoj smesi i lagano mešamo. Gustina mora biti takva da može da se lije ali se kašikom poravnava u namazanoj i posutoj tepsiji.
Debljina je 1 do 2 prsta, zavisi od toga kakav kolač ćemo praviti od ovog biskvita.
Peče se 30 do 45 minuta na temperaturi od 200 °C.
Debljina je 1 do 2 prsta, zavisi od toga kakav kolač ćemo praviti od ovog biskvita.
Peče se 30 do 45 minuta na temperaturi od 200 °C.
Biskvit sa kokosom
- 1 šoljica pšeničnih klica
- 1 šoljica celovitog brašna
- 1 šoljica brašna 850
- 2 šoljice kokosovog brašna
- 2 šoljice ribanih jabuka
- 1/2 šoljice ulja
- 1 šoljica potopljenih grožđica
- prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 1/2 šoljice slada ili meda
- 1/2 šoljice jabukovog sirupa ili 3 šoljice jabukovog soka bez šećera
- 1 kašičica ribane korice limuna
- nekoliko kapi stevije (za slađi ukus)
- vode ili mleka po potrebi da se dobije željena gustina.
Izmešati suve sastojke posebno, tečne posebno i onda lagano pomešati tečne i suve. Slad ili med rastopiti u jabukovom soku i vodi od potopljenih grožđica (koje smo prethodno oprali, a onda posuli prstohvatom soli 1 sat), dodati malo stevije i ako je potrebno još malo tople vode da se slad rastopi. Ovu slatku tečnost dodamo prvobitnoj smesi i lagano mešamo. Gustina mora biti takva da se može liti ali se kašikom poravnava u namazanoj i posutoj tepsiji.
Debljina je 1 do 2 prsta, zavisi od toga kakav kolač ćemo praviti od ovog biskvita.
Peče se 30 do 45 minuta na temperaturi od 200 °C.
Debljina je 1 do 2 prsta, zavisi od toga kakav kolač ćemo praviti od ovog biskvita.
Peče se 30 do 45 minuta na temperaturi od 200 °C.
Biskvit sa orasima
- 2 šoljice zobenih pahuljica
- 1 šoljica integralnog brašna
- 1 šoljica brašna 850
- 2 šoljice sveže soje ili šoljica suve (umesto soje mogu se dodati pšenične klice)
- 2 šolje ribanih jabuka
- 1/2 šoljice ulja
- 2 šoljice mlevenih oraha
- 2 praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1šoljica slada ili meda
- 1/2 šoljice jabukovog sirupa ili 3 šoljice jabukovog soka bez šećera
- 2 kašičice ruma
- nekoliko kapi stevije (za slađi ukus)
- vode ili mleka po potrebi da se dobije željena gustina.
Izmešati suve sastojke posebno, tečne posebno i onda lagano pomešati tečne u suve. Slad ili med rastopiti u jabukovom soku ili vodi. Dodati malo stevije i ako je potrebno još malo tople vode da se slad rastopi. Ovu slatku tečnost dodamo prvobitnoj smesi i lagano mešamo. Gustina mora biti takva da može da se lije ali se kašikom poravnava u namazanoj i posutoj tepsiji.
Debljina je 1 do 2 prsta, zavisi od toga kakav kolač ćemo praviti od ovog biskvita.
Peče se 30 do 45 minuta na temperaturi od 200 °C.
Debljina je 1 do 2 prsta, zavisi od toga kakav kolač ćemo praviti od ovog biskvita.
Peče se 30 do 45 minuta na temperaturi od 200 °C.
Biskvit sa rogačem
- 2 šoljice zobenih pahuljica
- 1 šoljica integralnog brašna
- 1 šoljica brašna 850
- 1 šoljica rogačevog brašna ili 3 kašike finog rogačevog praha
- 2 šoljice sveže soje ili 1 šoljica suve (umesto soje mogu se koristiti pšenične klice)
- 2 šoljice ribanih jabuka
- 1/2 šoljice ulja
- 1 šoljica potopljenih grožđica
- 2 praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 šoljica slada ili meda
- 1/2 šoljica jabukovog sirupa ili 3 šoljice jabukovog soka bez šećera
- 1 kašičica cimeta
- nekoliko kapi stevije
- vode ili mleka po potrebi da se dobije željena gustina.
Izmešati suve sastojke posebno, tečne posebno i onda lagano pomešati tečne i suve. Slad ili med rastopiti u jabukovom soku i vodi od potopljenih grožđica (koje smo prethodno oprali, a onda posuli prstohvatom soli 1sat), dodati malo stevije i ako je potrebno još malo tople vode da se slad rastopi. Ovu slatku tečnost dodamo prvobitnoj smesi i lagano mešamo. Gustina mora biti takva da se može liti ali se kašikom poravnava u namazanoj i posutoj tepsiji.
Debljina je 1 do 2 prsta, zavisi od toga kakav kolač ćemo praviti od ovog biskvita.
Peče se 30 do 45 minuta na temperaturi od 200 C°.
Debljina je 1 do 2 prsta, zavisi od toga kakav kolač ćemo praviti od ovog biskvita.
Peče se 30 do 45 minuta na temperaturi od 200 C°.
Biskvit sa makom
- 2 šoljice zobenih pahuljica
- 1 šoljica integralnog brašna
- 1 šoljica brašna 850
- 1 šoljica mlevenog maka
- 2 šoljice sveže soje ili šoljica suve (umesto soje mogu se koristiti pšenične klice)
- 2 šoljice ribanih jabuka
- 1/2 šoljice ulja
- 1 šoljica potopljenih grožđica
- 2 praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 šoljica slada ili meda
- 1/2 šoljice jabukovog sirupa ili 3 šoljice jabukovog soka bez šećera
- 2 kašike ruma
- nekoliko kapi stevije
- vode ili mleka po potrebi da se dobije željena gustina.
Izmešati suve sastojke posebno, tečne posebno i onda lagano pomešati tečne i suve. Slad ili med rastopiti u jabukovom soku i vodi od potopljenih grožđica (koje smo prethodno oprali, a onda posuli prstohvatom soli 1 sat), dodati malo stevije i ako je potrebno još malo tople vode da se slad rastopi. Ovu slatku tečnost dodamo prvobitnoj smesi i lagano mešamo. Gustina mora biti takva da se može liti ali se kašikom poravnava u namazanoj i posutoj tepsiji.
Debljina je 1 do 2 prsta, zavisi od toga kakav kolač ćemo praviti od ovog biskvita.
Peče se 30 do 45 minuta na temperaturi od 200 C°.
Debljina je 1 do 2 prsta, zavisi od toga kakav kolač ćemo praviti od ovog biskvita.
Peče se 30 do 45 minuta na temperaturi od 200 C°.
Нема коментара:
Постави коментар