понедељак, 15. децембар 2014.

Makrobiotičke poslastice – biskviti


Izdvojili smo za nekoliko makrobiotičkih recepata za Vas. Kada Vam bude potrebno više kolača odjednom, napravite veću smesu osnovnog biskvita i dodajte jedan ili više raznih dodataka (lešnici, bademi, orasi, kokos, rogač, mak…), mirisa, začina, čime će svaki biskvit biti za nijansu drugačiji.


Osnovni biskvit bez jaja
  • 2 šoljice zobenih pahuljica
  • 1 šoljica integralnog brašna
  • 1 šoljica brašna 850
  • 2 šoljice sveže soje ili šoljica suve ( umesto soje mogu se dodati pšenične klice)
  • 2 šolje ribanih jabuka
  •  1/2 šoljice ulja
  • 1 šoljica potopljenih grožđica
  •  prašak za pecivo
  •  prstohvat soli
  • 1 šoljica slada ili meda
  • 1/2 šoljice jabukovog sirupa ili 3 šoljice jabukovog soka bez šećera i kašičica cimeta
  • nekoliko kapi stevije (za slađi ukus)
  •  vode ili mleka po potrebi da se dobije željena gustina.
Izmešati najpre sve suve sastojke, dodati soju, grožđice, ulje, ribane jabuke i izmešati.
Slad ili med rastopiti u jabukovom soku i vodi i od potopljenih grožđica (koje smo prethodno oprali, a onda posuli prstohvatom soli 1h), dodati malo stevije i ako je potrebno još malo tople vode da se slad rastopi. Ovu slatku tečnost dodamo prethodnoj smesi i lagano mešamo. Gustina mora biti takva da se može liti ali se kašikom poravnava u namazanoj i posutoj tepsiji.
Debljina je 1 do 2 prsta, zavisi od toga kakav kolač ćemo praviti od ovog biskvita.
Peče se 30 do 45 minuta na temperaturi od 200°C.

Biskvit od kukuruznog brašna
  • 2 šoljice prosejanog integralnog kukuruznog brašna
  • 1 šoljica zobenih pahuljica
  • 1 šoljica brašna 850
  • 1/2 šoljice ulja
  • 2 šoljice mleka (pirinčanog ili zobenog)
  • 1 šoljica frupi jabukovog sirupa
  • malo soli
  • malo vanile
  • 1 prašak za pecivo
  • 10 kapi stevije.
Postupak je uvek isti: Izmešati  suve sastojke posebno, tečne posebno i onda lagano pomešati tečne sa suvim. Može se peći u kalupu za tortu pa onda prerezati po debljini i namazati sa nekim kremom.
I u ovaj biskvit se može dodati malo soje.
Biskvit sa bademima
  • 1 šoljica zobenih pahuljica
  • 1 šoljica integralnog brašna
  • 1 šoljica brašna 850
  • 2 šoljice seckanih badema
  • 2 šoljice ribanih jabuka
  • 1/2 šoljice ulja
  • 1 šoljica potopljnih grožđica
  • prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 šoljica slada ili meda
  • 1/2 šoljice jabukovog sirupa ili 3 šoljice jabukovog soka bez šećera
  • korica limuna
  • nekoliko kapi stevije ( za slađi ukus)
  •  vode ili mleka po potrebi da se dobije željena gustina.
Izmešati suve sastojke posebno, tečne posebno i onda lagano pomešati tečne i suve. Slad ili med rastopiti u jabukovom soku i vodi od potapanja grožđica (koje smo prethodno oprali, a onda posuli prstohvatom soli 1 sat), dodati malo stevije i ako je potrebno još malo tople vode da se slad rastopi. Ovu slatku tečnost dodamo suvim sastojcima i lagano mešamo. Gustina mora biti takva da se može liti ali se kašikom poravnava u namazanoj i posutoj tepsiji.
Debljina je 1 do 2 prsta, u zavisnosti kakav kolač ćemo praviti od ovog biskvita.
Peče se 30 do 45 minuta na temperaturi od 200 °C.

Biskvit sa lešnicima 
  • 1 šoljica zobenih pahuljica
  • 1 šoljica integralnog brašna
  • 1 šoljica brašna 850
  • 2 šoljice pšeničnih klica
  • 1 šoljica mlevenih prženih lešnika
  • 2 šoljice ribanih jabuka
  • 1/2 šoljice ulja
  • prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1/2 šoljice slada ili meda
  • 1/2 šoljice jabukovog sirupa ili 3 šoljice jabukovog soka bez šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • nekoliko kapi stevije (za slađi ukus)
  • vode ili mleka po potrebi da se dobije željena gustina.
Izmešati suve sastojke posebno, tečne posebno i onda lagano pomešati tečne i suve. Slad ili med rastopiti u jabukovom soku ili vodi. Dodati malo stevije i ako je potrebno još malo tople vode da se slad rastopi. Ovu slatku tečnost dodamo prvobitnoj smesi i lagano mešamo. Gustina mora biti takva da može da se lije ali se kašikom poravnava u namazanoj i posutoj tepsiji.
Debljina je 1 do 2 prsta, zavisi od toga kakav kolač ćemo praviti od ovog biskvita.
Peče se 30 do 45 minuta na temperaturi od 200 °C.
Biskvit sa kokosom 
  • 1 šoljica pšeničnih klica
  • 1 šoljica celovitog brašna
  • 1 šoljica brašna 850
  • 2 šoljice kokosovog brašna
  • 2 šoljice ribanih jabuka
  • 1/2 šoljice ulja
  • 1 šoljica potopljenih grožđica
  • prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1/2 šoljice slada ili meda
  • 1/2 šoljice jabukovog sirupa ili 3 šoljice jabukovog soka bez šećera
  • 1 kašičica ribane korice limuna
  • nekoliko kapi stevije (za slađi ukus)
  •  vode ili mleka po potrebi da se dobije željena gustina.
Izmešati suve sastojke posebno, tečne posebno i onda lagano pomešati tečne i suve. Slad ili med rastopiti u jabukovom soku i vodi od potopljenih grožđica (koje smo prethodno oprali, a onda posuli prstohvatom soli 1 sat), dodati malo stevije i ako je potrebno još malo tople vode da se slad rastopi. Ovu slatku tečnost dodamo prvobitnoj smesi i lagano mešamo. Gustina mora biti takva da se može liti  ali se kašikom poravnava u namazanoj i posutoj tepsiji.
Debljina je 1 do 2 prsta, zavisi od toga kakav kolač  ćemo praviti od ovog biskvita.
Peče se 30 do 45 minuta na temperaturi od 200 °C.
Biskvit sa orasima 
  • 2 šoljice zobenih pahuljica
  • 1 šoljica integralnog brašna
  • 1 šoljica brašna 850
  • 2 šoljice sveže soje ili šoljica suve (umesto soje mogu se dodati pšenične klice)
  •  2 šolje ribanih jabuka
  • 1/2 šoljice ulja
  • 2 šoljice mlevenih oraha
  • 2 praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1šoljica slada ili meda
  • 1/2 šoljice jabukovog sirupa ili 3 šoljice jabukovog soka bez šećera
  • 2 kašičice ruma
  • nekoliko kapi stevije (za slađi ukus)
  • vode ili mleka po potrebi da se dobije željena gustina.
Izmešati suve sastojke posebno, tečne posebno i onda lagano pomešati tečne u suve. Slad ili med rastopiti u jabukovom soku ili vodi. Dodati malo stevije i ako je potrebno još malo tople vode da se slad rastopi. Ovu slatku tečnost dodamo prvobitnoj smesi i lagano mešamo. Gustina mora biti takva da može da se lije ali se kašikom poravnava u namazanoj i posutoj tepsiji.
Debljina je 1 do 2 prsta, zavisi od toga kakav kolač ćemo praviti od ovog biskvita.
Peče se 30 do 45 minuta na temperaturi od 200 °C.
Biskvit sa rogačem 
  • 2 šoljice zobenih pahuljica
  • 1 šoljica integralnog brašna
  • 1 šoljica brašna 850
  • 1 šoljica rogačevog brašna ili 3 kašike finog rogačevog praha
  • 2 šoljice sveže soje ili 1 šoljica suve (umesto soje mogu se koristiti pšenične klice)
  • 2 šoljice ribanih jabuka
  • 1/2 šoljice ulja
  • 1 šoljica potopljenih grožđica
  • 2 praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 šoljica slada ili meda
  • 1/2 šoljica jabukovog sirupa ili 3 šoljice jabukovog soka bez šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • nekoliko kapi stevije
  • vode ili mleka po potrebi da se dobije željena gustina.
Izmešati suve sastojke posebno, tečne posebno i onda lagano pomešati tečne i suve. Slad ili med rastopiti u jabukovom soku i vodi od potopljenih grožđica (koje smo prethodno oprali, a onda posuli prstohvatom soli 1sat), dodati malo stevije i ako je potrebno još malo tople vode da se slad rastopi. Ovu slatku tečnost dodamo prvobitnoj smesi i lagano mešamo. Gustina mora biti takva da se može liti ali se kašikom poravnava u namazanoj i posutoj tepsiji.
Debljina je 1 do 2 prsta, zavisi od toga kakav kolač ćemo praviti od ovog biskvita.
Peče se 30 do 45 minuta na temperaturi od 200 C°.
Biskvit sa makom 
  • 2 šoljice zobenih pahuljica
  • 1 šoljica integralnog brašna
  • 1 šoljica brašna 850
  • 1 šoljica mlevenog maka
  • 2 šoljice sveže soje ili šoljica suve (umesto soje mogu se koristiti pšenične klice)
  • 2 šoljice ribanih jabuka
  • 1/2 šoljice ulja
  • 1 šoljica potopljenih grožđica
  • 2 praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 šoljica slada ili meda
  • 1/2 šoljice jabukovog sirupa ili 3 šoljice jabukovog soka bez šećera
  • 2 kašike ruma
  • nekoliko kapi stevije
  • vode ili mleka po potrebi da se dobije željena gustina.
Izmešati suve sastojke posebno, tečne posebno i onda lagano pomešati tečne i suve. Slad ili med rastopiti u jabukovom soku i vodi od potopljenih grožđica (koje smo prethodno oprali, a onda posuli prstohvatom soli 1 sat), dodati malo stevije i ako je potrebno još malo tople vode da se slad rastopi. Ovu slatku tečnost dodamo prvobitnoj smesi i lagano mešamo. Gustina mora biti takva da se može liti ali se kašikom poravnava u namazanoj i posutoj tepsiji.
Debljina je 1 do 2 prsta, zavisi od toga kakav kolač ćemo praviti od ovog biskvita.
Peče se 30 do 45 minuta na temperaturi od 200 C°.

Нема коментара:

Постави коментар