понедељак, 15. децембар 2014.

WAKAME

Wakame je morska alga koja se može naci u priobalnim delovima Japana, Kine i Koreje. Prilikom kuvanja dobija lepu, prirodno zelenu boju.

Vrste i upotreba:
Divlje i pitome vrste se uvoze sa Dalekog istoka. Alarija, biljka slična ovoj se dobija iz Atlantika u priobalnim delovima SAD-a i sa britanskih ostrva i Skandinavije.
Wakame alga se koristi i u miso supi. Takođe se od nje pravi manji prilog jelima sa lukom ili Ijutikom i ide dobro uz šargarepu, karfiol, paškanat, čičak, celer. dajkon i kupus. Može se začiniti i šoju sosom-tamarijem.

Pozitivna dejstva:
Vakame alga je bogata kalcijumom, gvožđem, vitaminima A i B i jodom. Takođe sprečava visok krvni pritisak, stvaranje tumora i neutrališe radijaciju.

Recept za vakame sa lukom:
Oprati 30gr sušene wakame alge, potopiti 3-5 min, zatim ih iseći po dužini i na komade od po 2,5sm. Staviti u odgovarajuci sud sa 2 crna luka srednje veličine (prethodno oljuštena i iseckana). Dodati vodu u kojoj je wakame bila potopljena, ali tako da samo do pola prekrije algu. Pustiti da prokIjuča, smanjiti vatru i krčkati 30 min dok ne smekša. Dodati 1-2 kafene kašičice šoju- sosa po ukusu i kuvati još 10-15 min.

Нема коментара:

Постави коментар