понедељак, 15. децембар 2014.

OVAS – BLAGODET MOZGU I ŽELUCU


Ovasu narodu poznatiji pod imenom zob, kao i druge vrste žita odavno se gaji. Ima uspravno stablo, listove pokrivene sitnim maljama i cvetove skupljene u cvast – metlicu, koja se sastoji iz drške i sočnih grana na kojima izbijaju klasci. Plod je zrno, golo ili omotano plevicama.

Lako svarljiv i veoma hranljiv
Ovas se pretežno koristi za ishranu stoke. Nažalost, manje su poznate njegove višestruke koristi u ishrani ljudi. Po količini ugljenih hidrata u zrnu, ovas stoji iza drugih žitarica, po bogatstvu belančevina ravan je njima, dok ih 2-3 puta premašuje po količini masti. Od minerala i mikroelemenata, ovas sadrži 0,09% kalcijuma, 0,24% fosfora, 0,43% kalijuma, 0,09% natrijuma, 0,12% hlora, 0,21% sumpora, 0,14% magnezijuma, zatim gvožđa, mangana i bakra. Od mnogih vitamina izdvajamo E, B12 i K. Vitamin K (neophodan je za zgrušavanje krvi).
Preradom ovsa dobijaju se ovsano brašno, griz, pahuljice, flekice…Svarljivost ovih proizvoda vrlo je laka, a hranljivost i lekovitost velika. Upravo zbog ovih osobina, ovas se preporučuje onima koji imaju problema sa želucem. Kako ovas pospešuje čvrsinu kostiju i zuba, utiče na uvećanje broja crvenih krvnih zrnaca, potpomaže nervne aktivnosti i jačanje rada mozga, a obiluje i biljnim belančevinama potrebnim za rast, to se posebno preporučuje deci. Pogoduje i bolesnicima. Poznata je ovsena dijeta za operisane od želuca i creva i rekonvalescente, jer ubrzava oporavak. Svakodnevnim uzimanjem ovsa, dijabetičari mogu smanjiti nivo šećera u krvi. Naravno, ovas treba da koriste i zdravi, radi očuvanja zdravlja. Zrno, naravno integralno, koristi se za ishranu, slama za lekovite kupke.
Narodi Severa odavno su spoznali blagodeti ovsa i, na svoju sreću, u ishrani ga koriste mnogo više od ostalih naroda. Mnogi, zahvaljujući njemu obezbeđuju bolje pražnjenje creva i otklanjaju zatvor. Značajan je i zbog toga  što smanjuje rizik od malignih oboljenja debelog creva, a snižava i holeserol u krvi.
Umesto ovsenih pahuljica kojih ima na tržištu, najbolje je pojesti prethodno vodom natopljena cela zrna ovsa (ne duže od pola sata da ne bi bila gorka). Prilikom kuvanja celog zrna, voda u kojoj se ovas kuvatakođe treba iskoristiti, jer je puna dragocenih sastojaka.
Kao i druge žitarice, i ovas se može naklijavati, dajući tako izuzetno zdrav i okrepljujući obrok. Da bi ovas uspešno proklijao, potrbno je celo zrno, kome je odstranjena samo gornja pleva, tako da se može upotrbljavati zajedno i izdanak i zrno. Ovseni izdanci su blagog ukusa i mogu se koristiti kao sastojak salata.


Ovas kao hrana
Ovseni  hleb
Šolju ovsenih pahuljica ostaviti u vreloj vodi oko jedan sat da nabubre. Rastvoriti 30g svežeg kvasca u pola šoljice mlake vode sa malo šećera. Kad udvostruči masu, sasuti ga u pahuljice. Potom dodati kašiku ulja, dve kašičice soli i četvrt šoljice meda. Sve sastojke usuti u pet šolja brašna, tipa 400 ili 500 i mešati varjačom dok testo ne postane glatko (oko 10 min). Zatim testo staviti na brašnom posutu dasku i rukama mesiti da postane ujednačeno. Loptasto oblikovano testo vratiti u brašno posutu vanglicu i prekriti vlažnom salvetom. Kada testo udvostruči masu, ponovo ga staviti na brašno posutu dasku i mesiti još pet minuta. Oblikovati veknice, staviti ih u uljem podmazanu tepsiju i prekriti salvetom da odstoje još desetak minuta. Za to vreme zagrejati pećnicu na 250 stepeni, smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći 50-60 min.

Zapečeni ovas
Staviti u litru vode, u kojoj se kuvalo povrće, 225g prekupe ovsa, isto toliko sočiva i jednu glavicu crnog luka, sitno isečenu. Poklopiti i na tihoj vatri kuvati dok se ovas i sočivo ne skuvaju, a voda skoro ne ispari. Onda dodati 50g mlevenih oraha, iseckano peršunovo lišće i začiniti po ukusu. Peći u rerni, na srednjoj temperaturi, oko pola sata.

Jelo od ovsa
Oprati šolju integralnog ovsa, pa staviti u lonac sa 6 šolja vode. Poklopiti i pustiti da proključa, pa smanjiti temperaturu i ostaviti da se krčka na sasvim tihoj vatri nekoliko sati ili čak preko noći, dok se sva voda ne ukuva. Dodati malo morske soli i začina po ukusu.

Jelo od ovsenih pahuljica
U posudu staviti 3 šolje vode, pustiti da proključa, pa dodati šolju ovsenih pahuljica i malo soli, pa poklopiti i smanjiti temperaturu da bude sasvim tiha. Kuvati dvadesetak minuta, da sve postane kremasto, pa ukrasiti susamovim semenkama i sluziti.

Нема коментара:

Постави коментар