понедељак, 15. децембар 2014.

Raž – za jelo i šešire


Raž je jednogodišnja biljka poreklom iz Azije. Ima žiličast koren (jače razvijen nego kod pšenice) koji na malom prostoru nosi stablo visine i do 2 metra. I pored toga, ova vlat sa lakoćom nosi klas pun zrnevlja, a može se saviti i do zemlje a da se pri tom ne slomi. Zrno je izduženog oblika, smežurano, a po boji zelenkasto, žućkasto ili beličasto.
Raž se ranije više gajila, a onda je počela da zaostaje iza drugih, tako da se sada nalazi pri dnu spiska žitarica koje se danas gaje u svetu, jer korišćenje raži nije tako raznovrsno kao kod drugih žitarica. Služi prvenstveno za ishranu ljudi, a koristi se i u industriji alkohola, špiritusa, skroba, sirupa, šećera, sirćetne kiseline, celuloze, hartije…
Kao i druge žitarice, raž je bogata mnogim hranljivim i korisnim sastojcima, kao što su proteini, masti, ugljeni hidrati, vitamini (B1, B2, B6, E ), kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, jod, kao i zasićene i nezasićene masne kiseline.
Pošto je raž tvrda i zahteva dugotrajno žvakanje, ona se obično meša sa drugim namirnicama, ili se jede kao hleb, pogača, pecivo ili kaša. Hleb od raženog brašna je ukusan, hranljiv i dugo ostaje svež, jer se sporo suši, a pogodan je i za dijabetičare.
Osim proizvoda od brašna, od raži se mogu praviti i pikantna topla jela, kao i raznovrsne mizli. Da bi se raž lakše svarila, može se nekoliko minuta pržiti u suvom tiganju, pre kuvanja.
Vredan proizvod od raži su mekinje, koje se upotrbljavaju kao i pšenične, ali njihovo učešće u mešavinama za ishranu treba da bude najviše 15 do 20 %.
Osim mogućnosti da hrani, raž ima i lekovita dejstva. Naročito je preporučljiva za one koje pate od arterioskleroze, bolesti vezanih za cirkulaciju krvi, arterijskog pritiska ili očvršćavanje arterija.
Raž se može i naklijavati. Takve ražane klice su veoma bogate mineralima i vitaminima pa se preporučuju anemičnim osobama, rekonvalescentima i naročito deci.

Saveti Vase Pelagića
Piće od ražanog hleba
Kad se uprži kriška ražanog hleba, pa se pusti da postoji desetinu minuta u dobro provreloj vodi, onda je to piće bolje i zdravije od svakog čaja i i pića špirittuoznog. To je dobro i za grozničave osobe.

Kafa od raži
Uzeti dva dela raži i po jedan deo pšenice i ječma, pa to očišćeno ispržiti i kuvati kao običnu kafu. Ova kafa se može slobodno piti više puta na dan, jer ne škodi, a zdrava je za celo telo. Prava kafa škodi osobama koje ne mogu da spavaju, koje su nervozne, kektičave, koje imaju šuljeve i glavobolju, a kafa od raži leči sve te bolesti, zdrava je i dobra, ima divan miris, ukus i izgled.

Od hleba do variva
Ražana pogača
Oko pola kilograma ražanog brašna pomešati sa isto toliko pšeničnog integralnog brašna, dodati soli po ukusu, kašiku susama, malo kima i praška za pecivo. Pogaču podmesiti sa malo mlake vode i dodatkom hladne vode. Testo dobro izraditi, da se ne lepi i rasporediti ga po tepsiji. Pogaču izbušiti viljuškom i ostaviti da stoji 15-tak minuta, pa je peći u rerni oko pola sata. Kad je pečena, pogaču umotati u čistu kuhinjsku krpu da omekša.

Ukusno varivo
Pomešati jedan deo raži sa tri dela integralnog pirinča i odgovarajućom količinom vode i soli, pa skuvati u ekspres – loncu. Izvaditi iz lonca. U odgovarajućoj šerpi ili tiganju, na ulju, propržiti izvesnu količinu šampinjona, isečenih na listiće. Kad je gotovo, začiniti po želji, pa u to izručiti kuvane žitarice. Promešati, pa sve zajedno propržiti nekoliko minuta. Dodati pola čaše belog vina, pa kad provri isključiti ringlu, poklopiti i ostaviti da ispari vino, a ostane miris. Veoma je ukusno.

Raž kuvana u ekspres loncu
U ekspres lonac sipati šolju raži, 1,5 šolju vode i prsohvat morske soli. Zatvoriti lonac i staviti ga na uključenu ringlu, da se pritisak polako razvije. Kada je postignut pritisak, smanjiti temperaturu ringle na najniži podeok. Na ovako niskoj temperaturi kuvati 50 minuta. Kada je raž kuvana, pomeriti lonac sa ringle i ostaviti ga da odstoji nekoliko minuta pre nego što da se skine poklopac. Izvaditi raž u odgovarajuću posudu. Pre kuvanja raž se može nakratko propržiti na suvom tiganju. Ovako pripremljena raž može se jesti u tom obliku ili prelivena prelivima po želji, u slanoj ili slatkoj varijanti.

Нема коментара:

Постави коментар