понедељак, 15. децембар 2014.

TEMPEH


Tempeh je proizvod od fermentirane soje prijatnog ukusa. Poreklom je iz Indonezije, a danas se koristi u celom svetu.

Vrste i upotreba:
Tempeh se može praviti kod kuče ili se može kupiti gotov bez dodataka ili pomešan sa mrkim pirinčem, prosom i ostalim žitaricama, Može se spre-mati na pari, pržiti, bariti, peći na žaru ili pržiti u dosta neraf. ulja. Iseckan na kockice ili kolutiće može se jesti bez dodataka ili se može spremati sa žitaricama, povrćem ili morskim algama.

 Pozitivna dejstva:
Kao proizvod od fermentirane soje, tempeh smanjuje holesterol, sprečava i l rak, jača bubrege, bešiku i reproduktivne organe. Bogat je proteinima, kalcijumom, gvožđem i B vitaminima i glavni je biljni izvor vitamina B12.

Recept za tempeh:
Iseckati 200-250gr tempeha na parčice i kuvati u malo izvorske vode u tiganju 20-30 min. Dodati kiseli kupus, šoju-sos po ukusu i tanak sloj rendanog močija – pirinčanih knedli (direktno iz pakovanja). Kuvati 5-7 min dok ne bude gotovo.

Нема коментара:

Постави коментар