понедељак, 15. децембар 2014.

TOFU



Tofu (poznat kao “sir” od soje) je meke strukture, blagog ukusa i raznovrsnih oblika. Ide dobro uz mnoga jela.

Vrste i upotreba:
Tofu koji se pravi kod kucće je svež i prijatan. Tofu koji se kupuje u prodavnici može se naći u više oblika: običan, čvrst ili tvrd, svilenkast ili mek i začinjen. Tofu se može spremati na pari, pržiti sa ma1o ili u dosta ulja, može se bariti, peći ili spremati na tempura način. Može se jesti bez dodataka, u supama, propržen, sa rezancima, može se stavljati u sendviče, u soseve i prelive. Deca vole mešani tofu.
Sušeni  tofu, koji se pravi od tankih, suvih kolača, ima posebnu strukturu i poseban ukus.

Pozitivna dejstva:
Tofu je odličan izvor proteina, kalcijuma, gvozđa, vitamina A i B. Lako se vari i poboljšava cirkulaciju, disanje i utiče na nervno stanje. Tofu flaster se koristi za smirivanje upala, nateklina ili modrica i efikasniji je od leda.

Recepti za bareni tofu:
U malo vode staviti 200gr tofua iseckanog na komadiće od po l cm i pustiti da proključa. Smanjiti vatru, krčkati 1-2 min i služiti uz sos koji je napravljen od izvorske vode, šoju sosa i rendanog svežeg đumbira. Sipati 1 kafenu kašičicu sosa preko svakog parčeta i garnirati peršunom ili Ijutikom

Нема коментара:

Постави коментар