понедељак, 15. децембар 2014.

UMEBOŠI ŠLJIVE


Umeboši je slana, kisela šljiva oštrog ukusa (kiselkasto slanog) koja ima široku primenu u kuhinji, a koristi se i u medicinske svrhe.

Vrste i upotreba:
Slične kajsiji, umeboši šjive rastu u toplijim, južnim i srednjim oblastima Japana i Kalifornije.

Vrsta i upotreba:
Cele šljive se koriste kao začin, a stavljaju se i u kuglice od pirinča. Ume -pasta je pire od šljiva kojima su prethodno izvađene kosčice, a koristi se za pravljenje sosova, preliva i premaza (ukusna je kao premaz za kukuruz u klipu). Šizo (ili biftek listovi) tamno crveni ili purpurni listovi sa kojima se ume-boši kiseli. Šizo je začin za žitarice, supe i povrče.

Pozitivna dejstva:
Umeboši šljive imaju uravnoteženu energiju koja neutrališe višak hrane extremna stanja.Kao fermentisana hrana, cele šjive pomažu pri varenju, jačaju krvnu sliku i neutrališu kiselost. UmeboŠi šljive se koriste za priprermanje ume-šo-kuzu napitka, takođe kod kanceroznih stanja i preventive.

Recept za umeboši namaz:
Ispasirati 1-2 šljive u avanu sa malo vode ili kukuruznog ulja (ili ume paste) i ovim premazati kukuruz u klipu. Namaz je slan tako da bi ga trebalo koristiti umerenokoristi se i kod  ribljeg  preliva

Нема коментара:

Постави коментар